Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ

 


Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση. Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…

Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.

Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράφει ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή.

Τι να πω γι' αυτό το βιβλίο.  Για άλλη μια φορά η συγγραφέας γράφει ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέραμε για τα γεγονότα στην κατοχική Ελλάδα και αργότερα όταν τελείωσε ο πόλεμος για τα λεγόμενα Δεκεμβριανά. Η συγγραφέας αφηγήται για μια οικογένεια στην Αθήνα του 1941 και ξεκινάει την ιστορία της από την κατοχική Ελλάδα έως το 2016. Μια ιστορία πολύ συγκινητική. Μια ιστορία που μιλάει για την σχέση των παιδιών με τους γονείς , για την φιλία, για την σχέση των αδερφών αλλά και για τις πολιτικές διαμάχες που χωρίζουν αδέρφια και ξεκληρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Για έναν Παγκόσμιο πόλεμο που τελείωσε και ξεκίνησε ένας άλλος πιο δύσκολος, αυτός ο πολιτικός που σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια ο καθένας έπρεπε να επιζήσει, ακόμα και επί πτωμάτων. Δυστυχώς η Ελλάδα πέρασε δύσκολα χρόνια και οι άνθρωποι πολεμούσαν για μια ιδανική Ελλάδα. 

Η Θέμις πάλεψε για τα ιδανικά της, για τις απόψεις της, για να σώσει την Ελλάδα όπως πίστευε και δεν το έβαζε κάτω με τίποτα μέχρι όμως που ήρθαν τα πάνω κάτω και άλλαξε πορεία γιατί έπρεπε να ζήσει!!! Να αλλάξει ζωή και να ζήσει ξανά. Όμως παρόλο που έκρυψε τα πιστεύω της δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει τα ίδια πολιτικά της πιστεύω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΜΠΛΕ ΖΑΦΕΙΡΙ

  Τι είναι η αγάπη; Δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο, ούτε ο άνθρωπος ούτε ο διάβολος ούτε πράγμα, που να το θεωρώ τόσο ύποπτο σαν τον έρωτα, π...